FotoGRAFIje poživijo statistiko

Za predstavitev rezultatov Blogbarometra 2014 smo uporabili infofotografiko, lasten format za prikaz statističnih podatkov.

Format statistične podatke pretvarja v žive oblike, razporejene v ustrezno kompozicijo in obeležene na fotografiji. Kot izziv smo si v agenciji postavili omejitev »No Photoshop«, zato fotografije v fazi postprodukcije niso smele biti deležne nikakršnih dodatnih grafičnih posegov. »Kar vidiš, dobiš!« razlaga Matjaž Klipšteter in dodaja: »Ta del raziskave je bil najbolj zabaven. Statistiki smo postali statisti, grafi pa so postali bolj fotogenični. Prvič sem se kot številka počutil zelo dobro!«

Fotografije sta posnela fotografa Matej Leskovšek in Peter Škrlep.

Matej Leskovšek je fotoreporter mlajše generacije, ki se je izkazal kot odličen poročevalec z vseh svetovnih kriznih žarišč. Zanimajo ga novi formati, sledi razvijanju tehnologij in spletnih možnosti, ki nenehno ponujajo nove možnosti za predstavljanje zgodb. Je izredno komunikativen, iznajdljiv in organiziran, ne nazadnje je tudi eden od osnovnih konceptualnih in izvedbenih sil fotoreporterskega festivala Slovenia Press Photo.

Peter Škrlep je  do mojstrske stopnje izpopolnil studijsko, arhitekturno ter kreativno fotografijo, dela pa  tudi v modni, poročni, publikacijski in reporterski fotografiji. Ob fotografiranju deluje tudi kot grafični oblikovalec in vse svoje delo interdisciplinarno nadgrajuje v praktičnih, restavratorsko-konservatorsko orientiranih strokah. Sodeloval je že s starejšimi priznanimi fotografi in kot mentor in učitelj vpeljal nekatera mlajša imena v fotografskem svetu.

Več fotografij z izsledki raziskave je na voljo v zavihku Blogbarometer

20140614-PET_6595 (ID 50131)

 

BLOGBAROMETER