Novo umetniško gibanje

V letu 2009 smo v sodelovanju z uveljavljenimi umetniki zagnali recesionizem – novo umetniško smer, ki na gospodarsko krizo odgovarja z iskanjem novega skozi umetnost. V okviru uveljavljanja recesionizma nastopa tudi kot kolektivni korporativni umetnik. Izbor recesionističnih del bo na ogled na razprodajni razstavi od 12. do 15. junija v Mestnem muzeju z naslovom Recesionizem na slovenskem 2009, drugo četrtletje.

Na razstavi bodo predstavljena tudi dela vseh umetnikov, ki so se pridružili recesionizmu: Zora Stančič, Michael Benson, Vuk Ćosić, Bojan Gorišek, Matevž Medja, Silvester Plotajs Sicoe, Matej Andraž Vogrinčič in EnKnapGroup.

Rec6Umetniki recesionizma delijo prepričanje, da iz recesije kratkoročno ni druge poti, kot skozi ustvarjanje novega. Recesionistično delo ponazarja stanje duha v gospodarski recesiji. Manjka del oprijemljivega, vedno pa ostaja misel. Dela recesionistov ustvarjajo nedefiniran prostor, kamor naj vstopi publika kot sodelavec pri umetniškem delu. V nedoločen prostor gledalec vnese svoje doživljanje novega sveta, pri čemer ga vodita domišljija in nujen optimizem. Da je umetniško delo izpopolnjeno sta tako potrebna dva. Prvotni ustvarjalec in njegov komplement – aktivni gledalec. Ko oba opravita nalogo, lahko govorimo, da se je izpolnilo umetniško delo recesionizma.

Vljudno vabljeni k ogledu razstave.