Rezultati projekta Knjižnica slepih in slabovidnih v infografiki

Z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije smo danes slavnostno obeležili rezultate projekta Knjižnica slepih in slabovidnih (KSS), ki sta ga podprla Evropski socialni sklad in Ministrstvo RS za kulturo. Rezultate projekta smo zbrali v nekoliko drugačnem, vizualno zanimivem formatu – v infografiki. Ob predstavitvi rezultatov pa smo javnosti predstavili tudi nov sintetizator govora slovenskega jezika, eBralec, ki je nastal v okviru projekta KSS.

V novembru se zaključuje več kot dve leti trajajoč projekt KSS, skozi katerega so sodelavci na projektu in Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije postavili trdne temelje za delovanje nacionalne knjižnice, namenjene slepim, slabovidnim in ljudem z motnjami branja. Projekt, financiran iz sredstev Evropskega socialnega sklada, se po višini financiranja in doseženih rezultatih uvršča med enega največjih in najvidnejših projektov, namenjenih ranljivim skupinam, v Sloveniji.

infografika

Rezultate projekta smo v sodelovanju z Zvezo društev slepih in slabovidnih predstavili v infografiki. Ta je sestavljena iz štirih sklopov, v katere so umeščene po tri ikone o dosežkih projekta. Rdeča nit govori prav o odprtosti knjižnice za raznolike ljudi, saj je ob 120 novih članih knjižnica sprejela tudi več kot 1000 raznolikih gostov, med katerimi najdemo člane Medobčinskih društev slepih in slabovidnih, otroke, dijake, študente, učitelje, knjižničarje, strokovne sodelavce ter predstavnike  ministrstev in drugih organov. Hkrati knjižnica še danes ostaja odprta za vse, ki želijo njeno delovanje in ZDSSS spoznati.

Skozi projekt je bilo med drugim razvitih in v slovenski prostor vpeljanih več tehnoloških novosti, ki bodo slepim, slabovidnim in osebam z motnjami branja omogočile lažji dostop do informacij. Takšna novost je tudi eBralec, sintetizator govora slovenskega jezika. Ta bo slepim in slabovidnim uporabnikom omogočil lažjo uporabo računalnikov in pametnih telefonov s sistemom Android.

20151112_102201