Slovenia Press Photo 2015

Minuli teden se je zaključil eden največjih fotografskih festivalov v Sloveniji, ki ga že šesto leto organizira SPP Zavod za promocijo fotografije, letos s ob pomoči partnerstva Cankarjevega doma in Galerije Fotografija. V okviru letošnjega festivala se je odvijal natečaj za slovenske fotografe, pri čemer je kot pobudnik koncepta »Ustvarimo boljši svet« sodeloval tudi Lidl Slovenija.

Mednarodno žirijo natečaja so sestavljala priznana imena s fotografskega področja, ki so za fotografske navdušence pripravili tudi predavanja in delavnice. Zagotovo pa je vrh festivala pomenil obisk Jamesa Nachtweyja, enega najbolj spoštovanih foto novinarjev v poslu. Nachtweyjevi razstavi Priča/Witness in Žrtev/The Sacrifice sta trenutno na ogled v Cankarjevem domu in Galeriji Kresija, Nachtwey je za slovensko javnost tudi predaval.

Letošnji festival je poleg že uveljavljenih imen pokazal tudi veliko talentov slovenske fotografije, ki so zmagovali v posameznih kategorijah natečaja. Najboljšo foto zgodbo je predstavil Ciril Jazbec s svojo reportažo o grenlandski sirotišnici, za zmagovalno fotografijo natečaja SPP 2015 pa je bila izbrana fotografija Matica Zormana, ki je prizor matere v porušenem stanovanju ovekovečil v Gazi.

Pester program festivala, topli večeri in živahna Ljubljana so prispevali k odlični izvedbi aktivnosti in druženju. Se vidimo naslednje leto!razstava james nachtwey32

11411774_992206437464935_6669592111620374701_o

razstava james nachtwey24